INFRAROOD STRALING: Wat is Infrarood Straling?

infrarood straling infraroodstralingIn tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het gevoel van warmte of kou niet afhankelijk van de temperatuur zelf. Temperatuur speelt zonder twijfel een vitale rol in hoe warm of koud het is, het gevoel van warmte of kou is iets anders.

Heb je je ooit afgevraagd waarom skiërs, bergbeklimmers of sneeuw surfers niet bevriezen bij de laagste temperaturen, op grote hoogtes en op de meest koude plekken? Dit komt doordat de zon en zonnestralen een essentieel deel vormen van hoe warm of hoe koud jij je voelt.

De zon geeft zonlicht of zonnestralen. Waar bestaan die zonnestralen precies uit en hoe zorgen ze ervoor dat jij, zelfs bij de laagste temperaturen, warmte voelt en waar komt deze warmte vandaan?

De stralen, die de zon uitzendt, bevatten infrarood en ultraviolette straling. Waar ultraviolette stralen schadelijk en gevaarlijk voor je kunnen zijn, zijn infrarood stralen juist heilzaam en geven je de warmte die je voelt als de zonnestralen je raken.

Zonnebaden en Infrarood Straling

Zonnebaden is direct gerelateerd aan infrarood straling. Wanneer een persoon zich blootstelt aan de zon, absorbeert hij de zonnestralen en daarmee de infrarood straling in die stralen, die warmte energie vrijlaten die je dat warme, aangename gevoel geven. Wanneer je het warm krijgt tijdens het zonnebaden, komt dit door de absorptie van infrarood straling en heeft dus niets te maken met de temperatuur van de omringende lucht.

Wat zijn infrarood panelen?

Infrarood panelen zijn verwarmingsapparaten die binnenshuis geïnstalleerd kunnen worden, in bijvoorbeeld slaapkamers of kantoorruimtes, en die het lichaam warmte geven zonder de omringende lucht te verwarmen. Infrarood panelen zijn ontwikkeld volgens de nieuwste technologie, waarbij de hitte en warmte die de zon geeft als inspiratiebron dient.

Infrarood panelen kunnen, waar je maar wilt, eenvoudig geïnstalleerd worden. Ze hebben geen invloed op de gehele omgevingstemperatuur, maar zorgen wel voor een gevoel van comfortabele warmte voor iedereen in die omgeving.

Waarin verschillen Infrarood Panelen van Conventionele Verwarmingsapparaten?

Infrarood panelen verschillen erg van de verwarmingsapparaten die we gebruiken in onze huizen, auto’s en kantoren. Deze apparaten blazen hete lucht rond in de omgeving en verhogen zo de temperatuur van de ons omringende lucht. Radiatoren bijvoorbeeld, in tegenstelling tot infrarood panelen, verwarmen de lucht door middel van convectiestroomomvormers. Deze convectie verwarming maakt de lucht warm, zodat deze uitzet en opstijgt waarbij een vacuüm achterblijft. Als de hete lucht weer afkoelt, daalt deze weer en wordt dan nogmaals verhit waarmee deze cyclus constant herhaald wordt.

Waarom zijn Infrarood panelen beter dan andere verwarminsapparaten?

Verwarmingsapparaten die we thuis gebruiken, zoals olie-, gas- of elektrische kachels, hebben energie nodig om te kunnen functioneren. Ze hebben hoge exploitatie- en onderhoudskosten en zijn duur bij regulier gebruik. Infrarood panelen daarentegen gebruiken heel weinig energie en zijn zo zuinig in gebruik; bovendien worden ze niet heet en zijn daarom ook veilig te installeren in huizen met kleine kinderen. Ze maken geen geluid of lawaai en zijn volkomen efficiënt, veilig en duurzaam.

Comments are closed.